Kabe’ye hizmet
İnşa edildiği andan itibaren hürmet gören Kabe’ye hizmet etmek , cahiliye dönemi kabileleri arasında da şöhret meselesi sayılırdı. Ve görev alan her kabile ya da aşiret buna halel gelmemesi için ellerinden geleni yaparlardı.
Her hangi bir çatışmaya meydan vermemek için Kabe’ye atfedilen çeşitli görevler vardı ve bunlar kabileler arasında pay edilmişti.
Bu ana görevler;
Sidane veya Hicabe : Perde ve anahtar koruma hizmeti
Sikaye: Hacılara su dağıtma hizmeti
Rifade: Hacıları ağırlama hizmeti
Ayrıca şehrin askeri işlemleri için; Kıyade, Mekke ve Kabe ile ilgili kararların alındığı, özel işlerin dahi istişare edildiği; Nedve, Daru’n Nedve’de toplanarak kararların alınmasına; Meşveret , Kabileler arası anlaşmazlıkları çözmek veya şehri yabancılara karşı temsil etmek için ; Sefaret ve Kabe ve Mekke’nin idari işlemlerinin organizesinin yapılabilmesi için ; Hükümet , isimlendirmeleri de kayıtlardaki yerini alır.
Mekke’nin fethinden sonra Peygamber Efendimiz ( sallallahu aleyhi ve sellem ) bu görevlendirmelere müdahale etmemiş ve Kabe anahtarını koruma görevini Şeybeoğullarından almadığı gibi kıyamete kadar da bu kabilede kalması gerektiğini ifade buyurmuşlardır.
Günümüzde ise, gelen her Suudi kralının Kabe ile adının anılacağı bir yenilik yapma telaşı içinde olduğu görülmektedir.
KAYNAK : Yasin YAĞCI ( SİYER MEKANLARI 2017 )
ELİZAN TURİZM İLETİŞİM KANALLARIMIZ