Haccın Farzı Nedir, Müslümanlarda İslam’ın şartları arasında..
HACCIN FARZI NEDİR
Haccın Farzı Nedir, Müslümanlarda İslam’ın şartları arasında yer alan hac Mekke ve çevresi olan kutsal toprakların ziyareti olarak bilinir. Bazı zaman aralıklarında gidilmesi gereken haccın belli başlı kuralları bulunmaktadır. Hac ilk olarak İbrahim peygamber zamanında hicretin 9. yılında yapılmıştır.
Haccın Farzları Nedir? Hangi Ayda Yapılması Gerekir:
Kuran'a göre hac zamanı bilinen aylar olarak ifade edilir. Bu aylar kurban bayramı ve arife zamanına denk gelmektedir.
Haccın Farzları Nedir ?
Haccın 3 farzı vardır
1-Hac öncesi ihram
2-Arafat’ta vakfeye durmak
3-Kabe’yi tavaf etmek ( Kudüm )
Hac Neden Farz Olmuştur:
Müslümanların Mekke’yi fethetmesinden sonra hac 9. hicri yılda farz olmuştur. Putperestlerin işgali altında olan kabe o zamanlarda müslüman ziyaretlerine kapalıydı. Hac kadınlar için bir cihat zaferidir. Günahların kefareti de hac ziyareti ile ödenmektedir.
Haccın Farzı Nedir, Farz olma Nedenleri Zemzem suyu kişinin tüm sıkıntılarından kurtulmasını sağlar.
Hac Allah'a yakınlaşmanın ve hatırlamanın etkili bir yoludur.
Hacı adayları ve Müslümanların kardeşlik ve barış duygularını güçlendirir.
Kişi kötülük ve günahlardan arınmaktadır.
Hac Öncesi İhram:
İhram olmadan hac ve umre sınırları içine girilmez kutsal topraklara gitmeden önce yapılması gereken hac ihramıdır. İhram olurken gidilecek yerde ihram başlar. Bayanların örtüsü kendi ihram kıyafetleri olarak kabul edilir. Erkeklerin ise elbiselerini çıkartarak ihram örtüsünü giymektedirler. Bunun anlamı dünyadan ve her şeyden soyunma simgesi olarak görülür. İhramın anlamı hem nefse karşı hem de şeytandan kendini korumaktır.
Arafata Vakfeye Durmak:
Vakfe anlam olarak bir yerde durmak beklemem anlamındadır Arafat vakfesinin yapılması önemli bir rükun olarak bilinir. Sebebi ise o süre içinde Arafat ta olunmazsa hacca o yıl içinde yetişmemiş kabul edilir. Yapılamayan vakfeler kaza edilerek yada fidye verilerek ödenip yapılabilir Vakfenin geçerliliği için ihramlı olmak ve belirli bir yerde vakfeye durmak gerekir.
Hacer-ül esved köşesi hizasından başlayıp etrafında yedi defa dönmek sureti ile yapılan şavt'tır. Tavafların yapılacak olanı için önce niyet edilir. Hepsinin yapılışı aynıdır. 3 türlü tavf vardır farz, vacip, nafile niyet edildikten sonra hacer-ül esvedin bulunduğu yere yada yakınına gidilerek eller sürülür yada öpülür. Yaklaşmak mümkün olmuyorsa hacer-ül esved taşına karşı durmak yeterli olur. Eller iç tarafı taşa gelecek biçimde kaldırıp tekbir ve salavat getirilir.
ELİZAN TURİZM İLETİŞİM KANALLARIMIZ